Surdej er et vidunderligt redskab til at kunne bage brød med god smag. Surdejen er en kultur af forskellige mælkesyrebakterier og gærstammer, som vi fodrer med henblik på at opnå en fermentering; en omdannelse af et stof til et andet. Når vi bruger vores surdej, får vi således omdannet noget af stivelsen til “affaldsprodukter”, som giver brødet smag. I denne proces dannes der også kuldioxid, som gør at vores brød hæver op og bliver lækkert luftigt.
Du kan bruge surdej både når du bager rugbrød, grovbrød og lyse brød. Rigtige bagenørder har sikkert mere en én surdej; en til rugbrød og en til lysere brød. Jeg bruger bare den samme rugsurdej til alle mine surdejsbrød og det fungerer helt fint. Her får du en beskrivelse af hvordan jeg i sin tid lavede min surdej. Metoden har jeg prøvet af i alt 3 gange, og den har virket hver gang. Husk at læse opskriftsnoterne også, da de giver en masse god viden og tips!
Det er sjovt at lave sin egen surdej, da man har mulighed for at følge med i hvordan den udvikler sig og bliver stærkere. Men hvis nu du bare gerne vil have en surdej, og ikke går så højt op i om du har lavet den selv eller ej, så kender du måske en, som kan give dig lidt færdig surdej at bygge videre på? Ellers har jeg læst, at du kan få gratis surdej med hjem hos Meyers bagerier, hvis blot du selv har en beholder med.
Se også min guide til vildgæret surdej med gær og bakterier fra æbleskræller.
Sådan laver du din egen surdej
Ingredienser
Dag 1
- 1 dl hvedemel
- 1 dl rugmel
- 2 dl vand
Dag 2-5
- 1/2 dl hvedemel
- 1/2 dl rugmel
- 1 dl vand
Dag 6+
- 1/2 dl hvedemel
- 1/2 dl rugmel
- 1 dl vand
SÅDAN GØR DU
Dag 1:
- Bland mel og vand i en helt ren beholder. Stil beholderen ved stuetemperatur uden låg (22-28 grader C er optimalt). Uden låg, da vi ønsker at sunde mikroorganismer, som vilde gærstammer og mælkesyrebakterier, fra omgivelserne skal bosætte sig og begynde omsætningen af stivelse til kuldioxid, alkohol og mælkesyre.
- Brug en beholder af glas til din surdej, så du nemt kan følge med i hvordan din surdej har det. Skift beholderen med jævne mellemrum for at sikre et sundt miljø.
Dag 2-5:
- Hver dag skal du smide halvdelen af din surdej ud og herefter røre de angivne mængder mel og vand i. På den måde sørger du for, at din surdej ikke vokser ud af din beholder og derfor skal tilføre mindre mængder mel og vand til at fodre din surdej op. Samtidig styrker det væksten af de tilbageværende mikroorganismer.
Dag 6+
- Din surdej bør nu efterhånden være så stærk, at du for fremtiden kun skal gemme et par spiseskefulde og tilføre de angivne mængder mel og vand.
- Når du skal bage brød, hvor du anvender større mængder surdej (f.eks. rugbrød), så kan du gemme mere af din surdej og fodre den med større mængder mel og vand henover et par dage, så du får øget surdejens volumen.
Noter
Krestina Hansen
Tak for svar . Jeg er spændt på projektet .
Krestina Hansen
Hejsa.
Er ved at lave min Aller første surdej . Kan så læse mig til, at låget på beholderen skal være af. Men er det kun på dag 1, eller gælder det hele tiden??
Hilsen Krestina
Anja Suldrup
Hej Krestina
Lad låget være af 1. dag og herefter på klem 🙂 Held og lykke med projektet!