Annonce. Denne opskrift på sund gulerodskage med fuldkorn indeholder reklame for Valsemøllen.
Haps for en sag!
En sundere gulerodskage eller gulerodsbrød – lige til at hapse i sig. Særligt nu hvor efteråret for alvor har fået fat!
Gulerodskage til morgenmad
Jep den er god nok!
Den kan snildt nydes en morgen, hvor man er i det søde hjørne og trænger til lidt kræs.
Jeg er i hvert fald ikke bleg for at nive en skive eller to med flødeost, honning og valnødder en morgen (selvfølgelig ikke hver morgen) – desuden mætter den fortrinligt!
Opskriften er uden hvidt sukker, men derimod sødet med et mere naturligt alternativ – ahornsirup. Desuden er gulerodskage-brødet bagt udelukkende med fuldkornsspeltmel – så der er masser af fuldkorn, men brødet er stadig svampet og med lækker smag henaf gulerodskage.
Prøv den også på brunchbordet eller som et sundere alternativ til sukkerholdig kage til eftermiddagskaffen.
Svampet gulerodsbrød med fuldkorn og ahornsirup i samarbejde med Valsemøllen
Jeg havde en pakke fuldkornsspeltmel fra Valsemøllen (tidligere Finax) stående bagerst i skabet, som var ved at løbet lidt på dato. Jeg bruger gerne sidste anvendelsesdato som en guideline mere end en faktisk sidste dag for anvendelse. #stopmadspild.
Når nu den var hevet frem fra gemmerne, så kunne den jo lige så godt komme i brug. Og det kom der dette svampede gulerodsbrød ud af.
Fuldkornsspeltmel er mit absolutte yndlings fuldkornsmel – så det er egentlig fantastisk, at pakken har formået at gemme sig så længe. Spelt giver bare en super god smag. Derfor har jeg også tidligere brugt fuldkornsspeltmel i koldhævede boller, men også i chokoladecookies (et absolut must-try!).
Det sunde gulerodskage-brød er lavet på en base af gulerodspuré, som lynhurtigt kan laves ved at koge nogle gulerødder og blende dem.
Puréen blandes herefter med en række våde ingredienser, blandt andet ymer som hjælper til at holde brødet saftigt. Havregryn giver gulerodsbrødet en smule struktur, ahornsirup giver naturlig sødme, og krydderier giver den velkendte smag af gulerodskage.
Find opskrift på sund gulerodskage bagt i brødform her:
Serveringsforslag: skæres i tykke skiver, smøres med fuldfed flødeost, dryppes med flydende honning og toppes med valnødder.
Sund gulerodskage med fuldkorn
Ingredienser
- 400 g skrællede gulerødder, skåret i mindre stykker
- 1,25 dl ahornsirup
- 1 dl ymer
- 0,5 dl smagsneutral olie - eksempelvis rapsolie
- 1 æg
- 50 g havregryn
- 250 g fuldkornsspeltmel fra Valsemøllen
- 1 tsk bagepulver
- 0,5 tsk natron
- 1 tsk stødt kanel
- 0,5 tsk stødt muskat
- 0,5 tsk stødt kardemomme
- 0,5 tsk stødt ingefær
- 0,5 tsk fint salt
SÅDAN GØR DU
- Kog gulerødderne møre, hæld vand fra gryden og blend gulerødderne til en puré.
- Tænd ovnen på 170 grader og beklæd en rugbrødsform (XxX cm) med bagepapir.
- Vend puréen med olie, ymer, ahornsirup og æg.
- Bland de tørre ingredienser og rør dem i. Bland godt.
- Fordel dejen i rugbrødformen og bag gulerodskage-brødet i 1 time. Tjek eventuelt med en tandstik efter 50 minutter.
- Når færdigbagt tages gulerodskage-brødet op af formen og afkøles på rist.
Jette
Hej Anja
Det ser ud til at være et lækkert brød. Jeg bor i udlandet og har endnu ikke fundet hverken ymer eller speltmel. Kan man bruge almindeigt fuldkornsmel? Og hvad kan jeg erstatte ymeren med – kærnemælk? Creme Fraiche? Græsk yoghurt?
Mvh
Jette
Anja Suldrup
Hej Jette
Du bør sagtens kunne bruge andre former for fuldkornsmel – hvis det er meget groft fuldkornsmel han du evt. bruge 50/50 fuldkornsmel og hvedemel. Ymeren kan du erstatte med andre syrnede mælkeprodukter med tyk konsistens, eksempelvis Fraiche eller græsk yoghurt
– Anja