Risengrød møder æbleflæsk!
Mit bæredygtige, nordiske bud på risengrød!
… eller rettere, perlebyggrød
Risengrød er ernæringsmæssigt jo i virkeligheden nærmere en dessert end et aftensmåltid – i særlig grad, hvis du som jeg, har for vane at bruge en farlig mængde kanelsukker. Og ris hører til gruppen af hurtigtomsættelige kulhydrater – du ved, dem vi helst ikke skal have for mange af.
Men sådan behøves det jo ikke nødvendigvis at være! Jeg vil i hvert fald gerne forsøge at overbevise jer om, at risengrød sagtens kan rumme andre spændende smage og gøres ernæringsmæssig mere forsvarlig. Jeg lover jer det er godt!
Jeg har nemlig eksperimenteret med en mere salt udgave af risengrøden. Og som endda udelukkende er lavet med nordiske råvarer! Grødrisene er skiftet ud med perlebyg – det giver en grød med lidt flere kostfibre, større mæthedsfornemmelse og mere bid. Kanelsukker er skrottet til fordel for stegte æbler med løg og bacon – rigtig mad. Vi kan kalde det for en rustik æbleflæsk?
Laver du en ekstra stor portion, så prøv også min bygalamande med syrligsød tranebærkompot!
Har I nogle risengrødsfavoritter som ikke involverer uhyggelige mængde kanelsukker? Del dem med mig, så vi sammen kan gøre risengrøden lidt mere spændende ♡!
Nordisk risengrød med perlebyg og æbleflæsk
Ingredienser
Risengrød med perlebyg
- 200 g perlebyg
- 2 dl vand
- 6 dl letmælk
- 1 knsp salt
Rustik æbleflæsk
- 4-6 skiver bacon
- 3-4 små æbler
- 1 lille læg
- 2 dl svine- eller grøntsagsbouillon
- 1 tsk smør
- salt og peber
- fintsnittet purløg
SÅDAN GØR DU
Risengrød med perlebyg
- Skyl perlebyg grundigt i kold vand.
- Sæt vandet med salt over i en gryde og kom perlebyg i, når det koger. Kog 10 minutter.
- Efter 10 minutter kommes mælk ved. Lad det koge op og skru herefter ned.
- Lad perlebyggene simre i 20 minutter. Rør med jævne mellemrum så ikke mælken brænder på.
- Samtidig laves den rustikke æbleflæsk.
Rustik æbleflæsk
- Start med at stege bacon sprødt på en pande.
- Del løget og skær tynde, halve skiver. Steges klare på panden du før lavede bacon på (hæld langt størstedelen af fedtet fra først).
- Skræl æblerne og skær i mindre tern. Kom dem på panden og steg et par minutter.
- Kom bouillon på panden og lad det hele koge, så æblerne bliver møre.
- Når panden er fri for al væde kommes lidt smør på panden og æbler og løg steges videre indtil æblerne får brune kanter.
- Anret nu din nordiske risengrød i dybe tallerkener med æbleflæsk på toppen og et drys af finthakket purløg.
Bodil
Det lyder lækkert. Har du et bud på en version uden bacon (kød)?
Anja Suldrup
Hej Bodil,
Tror også den er skøn blot med løg og æbler – måske du kan smage den til med lidt ekstra friske urter i stedet.