Hvis du skulle vælge én dessert at spise hver dag i løbet af sommeren, hvilken ville du så vælge?
Mit valg ville klart være koldskål med sukkerristede havregryn og nyplukkede røde jordbær!
Hvorfor?
Fordi koldskål er så dejligt traditionelt dansk og bare emmer langt væk af sommer. Den er iskold, læskende og ligger let i maven, så man stadig kan klare et slag badminton eller kongespil i baghaven bagefter.
Den giver bare rigtig god mening som sommerdessert!
Få mere inspiration til sommermad her!
Koldskål med ymer
Ja du kan jo også lave den med tykmælk – hvilket giver et lige så skønt resultat! Men jeg kan nu godt lide den lidt tykkere og cremede konsistens, som den får, når man bruger ymer. Skyr vil helt sikkert give en endnu tykkere konsistens, men jeg tror nu den kommer til at mangle lidt af den fedme, som ymeren bringer med sig.
Derudover, så hører æg sig til i koldskål. De bringer noget luft og lethed ind i koldskålen, når æggene piskes op med sukker.
Jeg skolder blot mine æg, men vil du være 100% på den sikre side, så kan du bruge hele pasteurisede æg i stedet.
Koldskål med ymer og ristede havregryn
Ingredienser
Koldskål med ymer:
- 1 l kærnemælk
- 1 l ymer
- 100 g sukker
- 2 æg
- 1-2 vaniljestænger - alt efter smag
- nip salt
Ristede havregryn:
- 50 g sukker
- 2,5 dl grovvalsede havregryn
Desuden:
- 8 jordbær skåret i kvarte
SÅDAN GØR DU
Koldskål med ymer:
- Skold æggene.
- Flæk vaniljestængerne og skrab kornene ud. Mas kornene ud i lidt af sukkeret.
- Pisk æg, sukker og vanilje luftigt med elpisker.
- Vend kærnemælk, ymer og salt i.
- Stil på køl indtil servering.
Ristede havregryn:
- Kom sukker på en pande og lad det smelte.
- Rør havregryn i og lad det riste indtil gylden.
- Afkøles på et stykke bagepapir og opbevares i lufttæt beholder.
Skriv et svar