En smuk, farverig og smagfuld rødbedesuppe med jordskokker. En rigtig vintersuppe!
Vintersuppe af sæsonens råvarer
At spise efter årstiden er virkelig noget, som jeg er begyndt at sætte stor pris på. Det giver mig fornemmelsen af årets gang og sæsonernes skiften, som generelt, for mig at se, er blev lidt udvisket i vores madlavning. Rigtig mange frugter og grøntsager kan man jo få hele året rundt i supermarkederne! I tidligere tider har udbudet i langt større grad været bestemt af årstiden – især hvis man selv holdte sig forsynet med frugt og grønt fra køkkenhaven (you know, my big dream!).
I de tider ville forrådskammeret nok snart være noget tom og begrænse sig til de mest hårdføre knolde og kål. Du ved, de typer grøntsager, som bare kan holde sig i evigheder uden det helt store tab af spisekvalitet. Rødbeder holder sig udemærket vinteren over, hvis de opbevares rigtigt (det er vist noget med de skal lægges i sand?), og jordskokker klarer sig fint i jorden og kan høstes hele vinteren igennem (så længe jorden ikke er alt for frossen!).
Altså, de perfekte knolde til en god, tung og smagfuld vintersuppe. En rødbedesuppe, men hvor rødbedens meget kraftige smag blødes og af jordskokkers fine, milde smag af nødder. Men har du det generelt lidt svært med rødbede, så er det her ikke en suppe for dig!
I efteråret lavede jeg i stedet en græskarsuppe med hokkaidogræskar for at afspejle efterårets råvarer. Men sæsonerne skifter, så ny årstid kræver ny opskrift på grøntsagssuppe.
Ej at forglemme at det både er bæredygtigt og sundt at spise efter de danske årstider. Fødevarer i sæson har ikke brug for at blive drevet frem i væksthuse med styret temperatur og vanding. De er i deres primetime, hvilket både er positivt for deres smag og næringsværdi.
Opskrift på jordskokke-rødbedesuppe
Rødbedesuppe har rigtig godt af lidt syre, så jeg smager den gerne til med balsamicoeddike (som bare er et perfekt match til rødbeder!) men æblecidereddike kan også sagtens bruges. En skvæt fløde er uundværlig til at runde suppen af med og give den sidste cremethed.
Jordskokke-rødbedesuppe med creme fraiche og ristede hasselnødder
Ingredienser
- 2 spsk olie
- 1 stort løg
- 1 fed hvidløg
- 3 kviste timian (bladene heraf)
- 800 g rødbede
- 500 g jordskokker
- 300 g kartofler
- 800 ml grøntsagsfond (eller hønsefond)
- 1 dl fløde
- 3 spsk balsamicoeddike
- 1-2 tsk salt
Topping
- creme fraiche eller labneh
- hasselnødder
- urter (f.eks. persille)
- godt brød
SÅDAN GØR DU
- Skræl rodfrugterne (hvis jordskokkerne er fint rene behøver du ikke skrælle dem) og skær dem i mindre stykker.
- Hak løg og hvidløg.
- Varm olien op i en stor gryde og steg løg og hvidløg blanke sammen med timian. Kom rodfrugterne ved og steg yderligere nogle minutter.
- Hæld fond ved og lad rodfrugterne koge indtil de næsten er møre (20-30 minutter). Sluk for blusset og lad gryden stå i yderligere 15 minutter til rodfrugterne er møre hele vejen igennem.
- Imens ristes hasselnødder på en tør pande, hvorefter skrællen kan nulres af.
- Blend suppen med en stavblender.
- Tænd igen for blusset så den holder varmen mens du smager til. Kom fløde ved og smag til med balsamicoeddike og salt.
- Serveres med en klat cremefraiche, ristede hasselnødder, krydderurter og godt brød.
Skriv et svar