Det er mit første forsøg med plantebaseret mælk – jep, bedre sent end aldrig.
Og mit førstevalg var selvfølgelig havremælk. Fordi jeg elsker smagen af havre, og fordi det er noget man altid har i hjemmet og kan købes for småpenge. Så argumenterne er i orden.
Havremælk med honning
Et skønt vegetarisk alternativ til almindelig komælk, og som snildt kan laves i en vegansk udgave også. Erstat blot honning med dadler eller andre tørrede frugter – eller udelad sødning helt.
Havremælk er desuden helt fantastisk i smoothies! Den giver en god fylde og mæthed.
Jeg har sådan set altid brugt hele havregryn i mine smoothies, men synes dog at de godt kan blive lidt lange i konsistensen – især hvis man tager den med på farten og den får lov til at trække lidt. Men den oplevelse har jeg ikke haft med havremælken – nok fordi de fleste fibre sies fra.
Jeg udbløder gerne mine havregryn i vand natten over, da mange vigtige mineraler i havregryn er bundet til et ufordøjeligt kompleks kaldet fytinsyre. Udblødning hjælper frigivelse af mineralerne på vej, så du bedre kan optage dem.
Hvilke plantemælke er I fan af?
Hjemmelavet havremælk
Ingredienser
- 100 g havregryn
- 8-10 dl vand
- 1 tsk honning
SÅDAN GØR DU
- Lad havregryn udbløde i vand og honning natten over på køl.
- Udblødningen bevirker at mineraler bedre frigives, men skal du bruge havremælk her og nu, så springes udblødningen bare over.
- Blend godt.
- Sigt havremælken gennem en et rent ostelærred - det kan tage sin tid, så brug gerne hænderne til at presse væsken ud.
- Opbevares på køl og kan holde sig en 4-5 dage er min vurdering.
Ellen Serup
Havregryn er ristet, hvorved fytasen bliver nedbrudt., Så med mindre du blander med andre kornsorter, er der ingen grund til at sætte havren i blød. Venlig hilsen Ellen Se her: https://samvirke.dk/artikler/stjaeler-havregrynene-kalken
AK
Tak, for en mega nemt opskrift
Hvilket mineraler frigives?:)
Rebecca
Hej Anja
Tak for en skøn blog med gode opskrifter, flotte billeder og en hyggelig tone 🙂
Jeg er for nylig blevet fan af tahin-mælk, som jeg vil anbefale dig at prøve. Det er super simpelt, ca. 1 spsk tahin til en liter vand i blenderen – og lidt honning. Der behøver hverken ublødes eller sies og det smager super lækkert af sesam/tahin (som vist er rig på e-vitamin, hvis jeg husker rigtigt?) Desuden er det en nem og billig variant at lave i hverdagen, hvilket gør at jeg faktisk får det gjort regelmæssigt 🙂
Mvh Rebecca
Anja Suldrup
Hej Rebecca
Tusind tak fordi du læser med!
Tahin-mælk lyder lækkert – og nemt! Det vil jeg klart prøve en dag 🙂 Og du har helt ret i at sesam (og deraf tahin) er rig på vitamin E foruden andre vitaminer og mineraler.
Bedste hilsner, Anja