Velsmagende og cremet tomatsuppe med bagte tomater og fylde fra røde linser. Smækfyldt med kærlighed til processen i at lave en god tomatsuppe fra bunden.
Server tomatsuppen med knasende sprøde urtebrød – og lav rigeligt af dem! De går som varmt brød! De er helt uundværlige og giver det nødvendige knasende modspil til den silkebløde tomatsuppe.
Relateret: hokkaidosuppe med æblecrunch // jordskokke-rødbedesuppe
Bagte tomater giver en mere velsmagende suppe
Bag dine tomater først!
Her er hvorfor:
Ved at først at bage tomaterne får du meget mere smag i din tomatsuppe. Det bringer sødmen frem og umamismagen får lov at udvikle sig.
Og umami er jo alment beskrevet som velsmag – og det vil vi jo gerne have i vores suppe!
Så her er hvordan du gør det:
Tomaterne deles i halve og steges i olivenolie med skærefladen nedad på en varm pande. Her får tomaterne en ordentlig røvfuld varme, inden de efterfølgende sættes i ovnen og får lov til at syde videre.
Giv dine tomater godt selskab – porre, løg, hvidløg og masser af salvie. Desuden balsamicoeddike, salt og sukker.
Jep, sukker…
Jeg bruger altid en smule sukker, når jeg laver mad med tomater. Ikke fordi det skal være sødt, men fordi sukker virker som en kraftig smagsforstærker, der. Tomatsmagen bliver derfor mere kraftig og rund.
Sukker kan være et fantastisk krydderi i køkkenet! Særligt til at fremme smagen af grøntsager som allerede har en naturlig sødme.
Opskrift på cremet bagt tomatsuppe med røde linser:
Jeg har suppleret den klassiske tomatsuppe med lidt røde linser. De kan ikke smages, men giver suppen en vidunderlig fylde – og lidt gode planteproteiner.
Ved du ikke helt hvad du skal synes om de røde linser?
No problem… så lader du bare som om du aldrig så det i opskriften. Det giver et lige så lækkert resultat! Men har du mod på det, så opfordrer jeg på det kærligste til at prøve det af!
TIP! Jeg har kastet min kærlighed på salvie i den her opskrift, og har brugt det både i suppen og til de sprøde urtebrød. Men timian eller oregano dur lige så fint.
Bagt tomatsuppe med røde linser
Ingredienser
Tomatsuppe
- 1 kg fuldmodne tomater
- 1 dl røde linser
- 1 pore
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 10 blade salvie
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk balsamicoeddike
- 1 spsk sukker
- 1 tsk salt
- 2 dl grøntsagsbouillon
- ½-⅔ dl fløde
Sprøde urtebrød
- 1 baguette
- 1 fed hvidløg
- 8 bl salvie, finthakket
Til servering
- fløde eller creme fraiche
- finthakket salvie eller persille
SÅDAN GØR DU
Tomatsuppe
- Tænd ovnen på 225 grader almindelig ovn
- Del tomaterne i halve og skær rester af den grønne stilk fra. Skær porre og løg i grove stykke. Pil hvidløgene.
- Varm olivenolien op i en sauterpande (skal kunne tåle ovn) og læg tomaterne med snitfladen nedad, fordel porre, løg, hvidløg og salvie ovenpå. Sprinkl med balsamicoeddike og drys med salt og sukker. Lad det stege i 5 minutter ved god varme.
- Sæt panden i ovenen, skru ned til 200 grader, og lad tomater og løg bage i 30 minutter.
- Kom de røde linser i en sigte og skyl grundigt under rindende vand. Lad dem dryppe af i sigten indtil du skal bruge dem.
- Tag tomaterne ud af ovnen og fjern eventuelt de løse skind fra tomaterne. Flyt pandens indhold over i en gryde sammen med den dannede juice. Kom bouillon og linser ved og lad hele molevitten koge ved svag varme i 20 minutter.
- Sluk for blusset og blend suppen med stavblender.
- Rør fløden i og smag til med mere salt og eventuelt balsamicoeddike og sukker.
Sprøde urtebrød
- Tænd for ovnens grillfunktion.
- Skær baguettet i tynde skiver og læg dem på en bageplade med bagepapir.
- Pensl med olivenolie og gnid alle brød med et overskåret fed hvidløg. Drys med finthakket salvie og havsalt.
- Grill brødene øverst i ovnen mens du holder skarpt øje med dem, så ikke de brænder. Det går lynstærkt!
- Tages ud når de er let brankede, vend dem og giv dem samme tur med olie, hvidløg og salvie.
- Grill til dem på denne side også.
- Serveres til den lune suppe sammen med fløde/creme friache og mere hakket salvie.
Skriv et svar